Muhalif Olmak Sendikacılığın Gereğidir!

Tokat’ta “Bir Muhalefet İmkânı Olarak Sendikacılık” Programı

Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, sendikanın Tokat İl Temsilciliği tarafından düzenlenen programda “Bir Muhalefet İmkânı Olarak Sendikacılık” konulu bir konferans verdi.

Konuşmasına dünya ve Türkiye’deki sendikacılık mücadelesinin başlangıcı ve gelişimiyle ilgili değerlendirmeler yaparak başlayan Tanrıverdi, emek ve insanca yaşama mücadelesinin evrensel değerler olduğunu, bu mücadelenin büyük bedeller neticesinde bugünlere ulaşabildiğini, dolayısıyla bu mücadele sürecinde insanlık adına elde edilen kazanımlara değer verilmesi ve onların daha ileri taşınması gerektiğine değindi.

Sanayi devrimi sonucunda Avrupa ve Amerika’da son derece ağır koşullarda çalışan ve ayakta kalmaya çalışan, 18 saat çalıştırılan işçilerin sendikal örgütlenme haklarına ulaşmalarının önemli bedellerle gerçekleştiğini ifade eden Tanrıverdi, süreci özetledikten sonra Türkiye’deki sendikalaşmanın dönemsel yasaklamalara rağmen dünyadaki serüvenime göre daha bedelsiz ve amacından uzak bir gelişme kaydettiğini belirtti.

Türkiye’de özellikle sosyalist hareketlerle birilikte ivme kazanan sendikal mücadelenin seyrinden bahseden Tanrıverdi, sağ ve muhafazakâr çevrelerin sendikal mücadele adına hatırlanabilecek bir talebinin olmadığını, bütün esaslı taleplerin sosyalist temelli sendikal mücadele hattından geldiğini, ama onlardan bazılarının da zamanla 28 Şubat gibi dönemlerde halkın yanında duramayarak ağır hatalar yaptıklarını söyledi.       

Eğitimdeki ideolojik dayatmaların, emek sömürüsünün, etnik ve dini kimliklerin yok sayılmasının sendikal mücadele alanını zorunlu kıldığını, bu alanın faşizan politikalara karşı önemli bir mevzi olduğunu vurgulayan Yusuf Tanrıverdi, sağcılaşan, iktidara yaslanan, muhafazakâr sendika anlayışlarla esaslı bir mücadele yürütülemeyeceğini, “arka bahçe” mantığının sendikaların tükenmişlik ilanları olduğunu, muhalif olmanın sendikanın ana karakteri olduğunu dile getirdi.  

Özgür Eğitin-Sen’i bu değerler çerçevesinde kurduklarını ve sendikanın tüzüğünde resmi ideolojiye karşı olduklarını deklare ettiklerini ifade eden Tanrıverdi, İslamcı çevrelerin sendikal mücadele imkânını tam ve doğru bir şekilde tartışamadıkları tespitini yaparak,  “Konfederasyon için adımlarımızı sıklaştırmak, bütün iş kollarında örgütlenerek toplumsal mücadele sendikacılığını kurumsallaştırmak zorundayız.” dedi.

Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi Niksar’da, Erbaa ve Tokat’tan gelenlerin de katıldığı programda bir konuşma gerçekleştirdi. Tanrıverdi bu programda da sendikal mücadele çerçevesinde değerlendirmelerde bulundu.

Elif AYDIN – TOKAT

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın