TOKAD Niksar Temsilciliği seminerlerinde bu hafta, Nurten Çabuk, Atasoy Müftüoğlu’nun “Zamanın Sınavından Geçmek” adlı kitabını tahlil etti.
“Kitapta yazar, içinde yaşadığımız dünyayı değerlendirerek, bizlerde farkındalık ve müslümanca bir bilinç inşa etmeye çalışıyor.” diyerek konuşmasına başlayan Nurten Çabuk, kitabı üç ana başlıkta ele alarak değerlendirdi.
Nasıl Bir Dünyada Yaşıyoruz?
Atasoy Müftüoğlu’nun “Bütün kuralların, yasaların, tepeden ve otoriter bir biçimde dayatıldığı, özgürlük anlayışının değiştiği bir dünyada yaşıyoruz. Batı dünyası, İslam dünyasını baskılıyor ve işgal ediyor. Emperyalist, Siyonist ırkçılık karşısında toplumumuz zillete düşmüştür. Sömürgecilik ve ırk ayrımcılığı sürüyor. Bizlerden, dünya görüşü olmayan, dünyaya yönelik talepleri olmayan bir hayat ve siyaset tarzı önermeyen bir dini temsil etmemiz isteniyor.” dediğini aktaran Nurten Çabuk, Müslümanlar olarak bu gerçeklikleri tartışmak, sonuçlarla yüzleşmek zorunda olduklarını söyledi.
Bu Durumda Oluşumuzun Başlıca Nedenleri Nelerdir?
Seküler/ ideolojik dilin, dini kişiselleştirerek bilimi, sanatı, siyaseti toplumsal hayatı her tür dini etkiden arındırmak istediğini vurgulayan Çabuk, “Etnik köken, mezhep ve hizip tarafgirliği, ümmet bilincinin teşekkülünü engelliyor. Dini hayat bilinçle değil menkıbelerle yürüyor. Günümüzde toplumsal bilincin dönüştürülmesinin önündeki en büyük engel statükocu, gelenekçi, menkıbeci cemaat hareketleridir.” dedikten sonra konuşmasını “Modern kültür karşısında bir türlü kararlı bir tavır geliştiremiyoruz. Düşünsel konformizmi aşamadığımız için, insanlığın karşı karşıya bulunduğu kirli tarihsel süreçleri doğru değerlendiremiyoruz.” sözleriyle sürdürdü.
Zamanın Sınavından Geçmek İçin Nasıl Müslümanca Bir Tavır Geliştirebiliriz?
Kendi zamanımızın insanı olup, zamana özgü sorumluluk almanın gereğine işaret eden Nurten Çabuk, “Zamanımızı, dünyamızı doğru tanımalı ve geçmişte geliştirdiğimiz ilişki biçimlerini yeniden okumalıyız.” dedi.
Direnerek her alanda var olmayı sürdürebileceğimiz gerçeğinin özellikle altını çizen Çabuk, “Zamanın sınavından geçmeyi başaramayanlar, zamanın kölesi olurlar. Bu noktadan hareketle, daha iyi bir dünya için, barış ve esenlik dünyası için daha yoğun bir bilinç, çok daha yoğun bir ahlak, çok daha yoğun bir mücadele gerekiyor.” dedi.
Program soru ve tartışmalarla sona erdi.
Haber: Zehra Uçma
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.