TOKAD, Urfalı Tarım İşçileriyle İftarda Buluşup Sorunlarını Dinledi

TOKAD , Tokat’ta tarım sektöründe çalışan Urfalı işçi aileleriyle iftarda bir araya geldi. İftar, tarım işçisi ailelerin çalıştıkları bölgede kaldıkları evin önünde gerçekleştirildi.

İftardan sonra ailelerle yaşadıkları sorunlar hakkında gerçekleştirilen sohbette aileler yaşadıkları sorunları paylaştılar

Sağlık taraması yok

Aileler yıllardır Tokat’a geldiklerini ancak şimdiye kadar herhangi bir sağlık ekibinin kendilerine uğramadığını söylediler. Küçük çocuklardan yaşlılara, kadınlara kadar her yaş grubundan insanın tarlalarda çalıştığını, keneden diğer sağlık sorunlarına kadar birçok sağlık problemi yaşadıklarını belirten aileler sağlık ekiplerinin tarım işçilerini ihmal etmemesini istedi.

Ücretler düşük, ödemeler zamanında yapılmıyor

Aileler günlük 30 liraya çalıştıklarını, maalesef biriken ücretlerini bazen zamanında alamadıklarını dile getirerek “Ücretlerin ödenmesi umuduyla 15-20 gün, bazen 1 ay burada beklediğimiz oluyor. Herhangi bir güvencemiz de yok.” dediler.

Sendikalar, dernekler birimler oluşturmalı

TOKAD yönetiminden İlyas Çetin de sendika ve derneklerin bölgelerinde bulunan tarım işçilerinin sorunlarıyla ilgilenmek ve bu sorunların çözümünü takip etmek için birimler kurmaları gerektiğini söyleyerek “Bu yolla hem ücretlerin tahakkuku hususunda hukuki yardımlar sağlanmalı hem de sağlık taramaları yapılması için yetkililerle irtibat kurulmalı. Tarım işçilerinin burada güvenlikten beslenmeye, konaklamaya kadar bütün sorunları bu birimlerce takip edilmeli.” dedi.

Haber: Özhan Uçan

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın