Tasfiye’nin 34. Sayısı Çıktı, Direnen Edebiyat 7 Yaşında!

“Direnen Edebiyat” mottosuyla çıkan Tasfiye Edebiyat-Düşünce Dergisi, Eylül 2011 tarihli 34. Sayısı ile Ekim 2004’te başladığı yolculuğunun yedinci yılını tamamladı.

Alain Badiou ve Haruki Murakami Tasfiye’de

Tasfiye’nin yedinci yılını tamamladığı 34. sayısında çeviri hikâye ve yazılar dikkat çekiyor.

Habil Sağlam’ın, yaşayan etkin ve öncü filozoflardan Alain Badiou’dan çevirdiği “Mücadeleci Sanat Fikri Hâlâ Bir Anlam Taşıyor mu?” başlıklı makalesi “direnen edebiyat” çağrısının küresel karşılıkları bağlamında dikkat çeken bir yazı.

Dergideki bir diğer çeviri yazı ise Haruki Murakami’nin bir hikâyesi. İnsanı içindeki aynalarına baktıran “Ayna” adlı bu öykü de Özhan Uçan tercümesiyle okurla buluşuyor.

Ümit Aktaş’ın Edebiyat Teorilerine Katkısı

Şair ve yazar Ümit Aktaş, Özgür Yazarlar Birliği tarafından nisan ayında İstanbul’da düzenlenen panelde yaptığı “Edebiyatın İdeolojiyle Kırılgan İlişkisi” başlıklı sunumunun metni ile Tasfiye sayfalarında yer alıyor. Ümit Aktaş, ideolojinin çok boyutlu olarak edebiyatla kurduğu ilişki biçimlerini Baudlaire, Tolstoy, Şolohov, Kafka, Camus, Sartre, Nazım Hikmet, Kemal Tahir, M. Akif, Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Karl Manheim, Maks, Althusser, Dostoyevski, Gorki, Deleuze, Bahtin, Kant, Scheler gibi isimler üzerinden tartışıyor.

Yedinci Yılın Sonunda Tasfiye’nin Şiiri ve Şairleri 

Tasfiye’de kadın şairler açıyor sayfaları. Tuba Kaplan dergide ilk kez görünürken Nebiye Arı şiir yolculuğunu derinleştiriyor. H. Mirza Aydın, Mustafa Uçurum, Bora Süngü, Mehmet Ali Başaran, Şehmuz Kurt ve Şahin Gürçay zengin bir çeşni ile yedinci yılı taçlandırıyorlar. Belki burada Tuba Kaplan’ın öğrencilere adadığı “Yeni Başlayanlar İçin Yılın İlk Şarkısı” adlı şiirinden birkaç mısrayı not etmek fena kaçmayacak: “bu çocukların ellerine kim verdi bu test kitaplarını alınca afallıyorlar/ aşağıda deniz dağ bayır tarla var “hiçbiri”ni işaretliyorlar/ bizi en güçlü yerimizden vurdular çocuklarımız artık yok”

ve diğerleri…

Mustafa Kıyak “Babalara Dair Birkaç Cümle”, Hasan Turgut “Akdenizli Kedi: Karasu’nun Altın Dengesi”, Mehmet Sait Çakar “Atatürkçüler Ferit Edgü’yü Anladılar mı?”, Habil Sağlam “Klima Ağustos Ayının Tanrısıdır yahut Enis Akın’ın Dağdaki Emirleri”, Ammar Kılıç “Stv’nin kahraman Askerleri ya da Muhafazakârlığın Yeniden İnşası” ve Mehmet Sacit “Güreşle Tren, Şiirle Dolunay, Karla Karakoç” yazılarıyla öyküden anıya, eleştiriden makaleye uzanan bir yelpazede “direnen edebiyat”ın yedinci yılını noktalıyorlar.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın