Tokad ve Eğitim İlke-Sen, Mevsimlik Tarım İşçileriyle İftarda Buluştu

TOKAD ve Eğitim İlke-Sen mensupları, Tokat-Kazova’da çalışan mevsimlik tarım işçileriyle iftarda bir araya geldi.

İftar programında TOKAD Başkanı Ayşe Yılmaz, özellikle yaşlıların, kadın ve çocukların sağlık durumlarının önemli olduğunu ifade etti. Kadın işçiler kendilerine dönük herhangi bir sağlık taramasının yapılmadığını söylediler.

Tarım işçilerinin beyanına göre aylık ücretler yevmiye esasına dayalı ve toplamda asgari ücretle hemen hemen aynı seviyede ancak sigorta yok. Dolayısıyla asgari ücret şartlarının bile oluşmadığı çok rahat söylenebilir. Ayrıca herhangi bir iş güvencesi de yok, birçok gün işçiler çalışacak herhangi bir iş bulamıyorlar, bazen iş vaatleri yerine getirilmiyor.

Esnek, güvencesiz ve sosyal koruma tedbirlerinden yoksun çalışma koşullarının mevsimlik tarım işçileri için tam manasıyla geçerli olduğunu söyleyen Eğitim İlke-Sen Genel Mali Sekreteri Yunus Akkoç, bir an önce ülke genelinde önemli bir iş gücüne tekabül eden tarım işçileriyle ilgili yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getirdi.

İftar sohbetinde, amaçlarının, çok boyutlu sıkıntılar yaşayan mevsimlik tarım işçileriyle dayanışmak olduğunu belirten Şinası ULUDOĞAN da, sendika ve derneklerin bu toplumsal gerçekliğe uzak ve ilgisiz kalmaması gerektiğini vurguladı ve sağlık, güvenlik ve ücretlerin zamanında ödenmesi gibi konularda devletin ve STK’ların üzerlerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti.

TOKAD ve Eğitim İlke-Sen diğer mevsimlik işçi gruplarıyla iftar buluşmalarına devam edecek.

Haber: Furkan ULUDOĞAN

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın