Zor şartlarda yaşam mücadelesi veren Afgan mülteciler için kurumların ilgisi şart!

Tokat’a son dönemde gelen Afgan mültecilerle ilgili olarak TOKAD yönetiminden Ayşe Yılmaz bir açıklama yaptı. Mültecilerin zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi:

“Tokat’a son dönemde gelen ve sayıları 400’ü bulan Afgan mülteciler çok zor şartlarda yaşamaya çalışıyor. Kaldıkları kapalı spor salonundan güç bela bulup kiraladıkları evlere çıkan mülteciler bu evlerde de her odaya bir aile düşecek şekilde kalıyor.

Afgan mülteciler genellikle eski ve gecekondu diye tabir olunan evleri kiralıyorlar. Temel ev eşyalarından mahrumlar. Bazı yardımsever kişiler mültecilerin evlerine araçlarla halı, yatak, soba, dolap, gıda, çocuk bezi, kadın ihtiyaç maddeleri, ayakkabı, elbise, battaniye, tüp ve ocak gibi malzemeler götürerek onlara yardımcı olmaya çalışıyor. Bir de kendileri de yoksullukla boğuşmak zorunda kalsalar da komşuları mülteci ailelere yardım etmeye çalışıyor.

Halktan duyarlı kişiler çaba gösterse de Afgan mülteciler için devlet kurumlarının harekete geçmesi gerekiyor. Çünkü havaların da soğumaya başlamasıyla birlikte özellikle ısınma sorunu baş göstermektedir. Bebeklerin ve çocukların sağlığı tehdit altındadır. Mültecilerin tamamı ise sağlıklı barınma ve beslenme imkânlarından uzak olduklarından salgın hastalıkla yüz yüze kalabilir.

Bütün bunların yanı sıra mültecilerin yaşama tutunabilmeleri için evlerini geçindirecek işlere ihtiyacı var. Birçok mültecinin terzilik gibi, inşaat ustalığı gibi mesleklere sahip. Valilik bu kişilerin ve ailelerin sağlıklı bir envanterini çıkarıp onlara yardımcı olabilir.

Birçok mülteci ailede sağlık sorunları yaşanıyor. Bebeklerden yaşlılara kadar baş gösteren sorunlar için sağlık kurumları harekete geçmeli ve farklı mahallelere dağılan ailelere sağlık ekipleri göndererek tarama yapmalıdır.

Mültecilerin yaşamının bir insanlık trajedisine dönüşmemesi için bireylerin ve kurumların ilgisi çok önemli. Şimdiye kadar meseleyle ilgili devlet kurumlarının doğrudan ve etkili bir müdahalesi görülmüyor. Bu hususta daha fazla geç kalınmamalı.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın