ÖYB Erdem Bayazıt’ı Andı

SABIR, SAVAŞ, ZAFER: ADIM MÜSLÜMAN

Özgür Yazarlar Birliği, Şair Erdem Bayazıt’ı

2. Ölüm Yıl Dönümünde Şiirleriyle Andı

Özgür Yazarlar Birliği, vefatının ikinci yıldönümü vesilesiyle şair Erdem Bayazıt’ı, TOKAD dernek salonunda, şiir ve düşünceleriyle andığı bir program gerçekleştirdi.

Özhan Uçan, programın açılışında Bayazıt’ın hayatını anlatan ve sanatsal perspektifini ortaya koyan bir konuşma yaptı. Uçan, konuşmasında Erdem Bayazıt’ın sanatını “coşkulu bir ırmak”a benzetti.

Daha sonra slaytlar eşliğinde Ahmet Örs, Mustafa Özeke ve Emre Karaca, Bayazıt’ın şiirlerini okudular. Programa katılanlar Erdem Bayazıt’ın kendi sesinden şiirlerini dinleme imkânı da buldular.

Programda Ahmet Örs, “Sürüp Gelen Çağlardan” şiiri üzerinden Erdem Bayazıt’ın sanat/şiir anlayışını tahlil eden bir konuşma yaptı. Ahmet Örs, Erdem Bayazıt’ın şiirinin her şeyden önce “Müslüman Şiir” olarak tanımlanması gerektiğini ifade ederek;

“Erdem Bayazıt, şiirlerinde “savaşçı” kavramını sıklıkla kullanır. Peygamberimizin risaleti süreciyle ilgili yazdığı şiirlerinde, Afgan cihadını anlattığı şiirlerinde, tahlil ettiğimiz bu şiirinde “savaşçı” kavramıyla sık sık karşılaşırız. Bu ve buna benzer kelimeler Bayazıt’ın şiirine yüksek perdeli bir ses, söylemine avantaj sağlayan kuşatıcı bir devingenlik kazandırmıştır. Şiirin bu son

bölümünde dünyanın değişik coğrafyalarından İslam dünyasının başka taraflarına uzanan direniş hikâyeleriyle bağ kurar aynı zamanda şair. Cezayir’e, Senegal’e varır sesi; oradan kendi yaşadığı bölgeyle irtibatlandırır bütün süreci: Boğaziçi’dir demirlediği liman. Hepsini avucunun içine alır ve bir büyük doğumu bütün insanlıkla beraber beklemeye koyulur: “Dünyanın kalbini dinle geliyor adım adım/ Dallar meyvaya dursun toprak tohuma dursun/ İnsan barışa dursun selama dursun zaman” mısraları devrimci bir doğuşu müjdelemez mi? Çağlayanın suları onlarca metreden dökülürken aşağılara nasıl tüyleri diken diken ediyorsa Erdem Bayazıt’ın şiiri de yürekleri kabartan böyle bir etkiye sahiptir. Şairin bütün şiir serüveninin ve bu şiirinin sonunda geldiği muhteşem “Sabır savaş zafer. Adım: MÜSLÜMAN” mısrası da final bölümünün finalidir. Erdem Bayazıt’ın şiirinde açık kimlik izharı olarak okunabilecek bu cesur mısrası için kendisine müteşekkiriz doğrusu. Konuşmanın başında onun şiirini “Müslüman şiir” olarak tanımlamanın ne kadar haklı bir tanımlama olduğunu bu vesileyle bir kez daha görmüş oluyoruz aslında. İslami bir kavram ve kulluk ödevi olarak seçtiği “sabır” kavramını “savaş”la, oradan da “zafer”le birleştirip bunların hepsini kendi kimliğinin adı yapan şair büyük şairdir. Edebiyatın ortasına, şiirin kalbine bütün hesapları bir kenara atarak “Müslüman” sıfatını dikmesi arkadan gelenler için en büyük rehberliktir.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın