Başörtüsü eylemlerini sürdüren Adalet ve Özgürlükler Platformu, 11. buluşmasını Van’da gerçekleştirdi. Platform temsilcileri başörtüsü yasağı, Kürt sorunu, yeni anayasa ve emek sömürüsü gibi konularda istişare ederken, 6 yıldır devam eden eylemlilik sürecini değerlendirdi.
2005 yılında Kocaeli’de başlayan ve bugün Adalet ve Özgürlükler Platformu çatısı altında başörtüsü eylemlerini kendi şehirlerinde sürdüren platformlar, 11. buluşmasını Van Hak ve Özgürlükler Platformu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirdi.
3 gün süren Van Buluşması’nın açılışı başörtüsü yasağı ve Kürt sorunu başlıklarının tartışıldığı panel oldu.
Oturum Başkanlığını Mazlum-der Kocaeli Şubesi’nden Medine Küçük’ün üstlendiği panelde VAHÖP adına İsmail Almalı, TOKAD adına Ahmet Örs, SAGİR adına Kadrican Mendi birer konuşma yaptılar.
İsmail Almalı bölgedeki Müslümanların ne tür baskılar yaşadıklarını geçmişten ve bugünden örneklerle anlattı. Ahmet Örs, başörtüsü yasağı ile Kürt sorununu aynı sistemin ürünü olduklarını ifade ederek, özgürlük mücadelesinde bunları birbirinden ayırmamak gerektiğine dikkat çekti. Kadrican Mendi ise Müslümanların iktidarla imtihanında tarihi kırılma noktalarının etkilerinin bugüne yansımalarını anlattı. Panelin ikinci bölümünde dinleyicilerin soruları cevaplandırıldı, konuşmalarla ilgili görüş ve eleştirileri alındı.
Sorunlar iştişare edildi
Cumartesi ve Pazar günü gerçekleştirilen üç oturumda Adalet ve Özgürlükler Platformu çatısı altında yürütülen eylemlerin 10. Bursa Buluşması’ndan sonra geçen süreci değerlendirilmeye alındı.
Platform temsilcileri yaşadıkları gelişmeleri ve karşılaştıkları sorunları paylaştıktan sonra gündemde görüşülmesi teklif edilen konuların istişaresine geçildi.
Van Buluşması’da Diyarbakır’daki 54 STK’nın birlikteğinden oluşan platform adına da Başörtüsü Komisyonu üyeleri gözlemci olarak hazır bulundular.
Başörtüsü sorununda yasağın kalktığı algısının yanıltıcılığı, son yıllarda Kürt sorununda iç içe geçen birçok yeni durum, yeni bir anayasa yapılması ihtimalinde toplumsal beklentilerin karşılanıp karşılanamayacağı, kapitalist ekonominin yol açtığı sorunlar gibi konular farklı açılardan ele alındı.
Son oturumda ise platformların komşu ve çevre illerle irtibatlarını arttırması konusu gündeme alınırken, kamuoyuna sunulmak üzere hazırlanan sonuç bildirgesine de son halini verdi.
Sonuç bildirgesi Türkçe ve Kürtçe olarak hazırlandı.
Üç gün süresince devam eden Van Buluşması’nda platformlar temsilcileri ayrıca Van Kalesi ve Ahtamara Adası’nı gezme imkânı bulurlarken, VAHÖP’ün 165. basın açıklamasına da destek verdiler.
Güzel bir ev sahipliğinde, yoğun bir programla geçen Van Buluşması; İslami bir siyasal muhalefetin geliştirilmesi kararlılığıyla son buldu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.