Kıdemi, Sosyal Hakları Gasp Eden Kölelik Düzenlemesi Geri Çekilmelidir!

Bugünlerde TBMM’de emeğe saldıran, kölelik düzenini adını koyarak derinleştirmeye çalışan bir düzenleme yapılıyor. Torba kanun içinde yer alan düzenlemeler açık ve pervasız bir biçimde emek ve alın terini hedef alıyor.

İşçilerin kıdem ve emeklilik hakkını gasp etmeyi hedefleyen, güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıracak belirli süreli iş sözleşmesine getirilen düzenleme yasalaşırsa, 25 yaş altı ve 50 yaş üzerindeki işçiler için belirli süreli iş sözleşmesi 2 yıla kadar koşulsuz yapılabilecek. İşçiler, geçici istihdam biçimiyle kıdem ve ihbar tazminatından mahrum kalacaklar.

Ayrıca 25 yaş altında ve 10 günden az çalışanlara yönelik düzenleme ile genç işçilerin işsizlik, malullük, yaşlılık gibi sosyal güvenlik haklarından yararlanması ortadan kaldırılacak. Böylece zaten 65 yaşına çıkarılan işçilerin emeklilik hakkı daha zor hale gelecek.

Bütün bu düzenlemeler kölelik düzeninin açık ilanı olacaktır. Şimdiye kadar adı konulmamış bu düzen, en nihayetinde sömürüde en uç noktalara varmayı göze aldığını ilan etmiş oldu.

Ülkede yaşanan ağır ekonomik krizin faturası bu şekilde yine emeğe ve emekçiye kesilmek, geniş yoksul kitleler yine ve kesin olarak sermayeye kurban verilmek isteniyor!

Bu nokta artık bıçağın kemiğe dayandığı noktadır. Emekçi kitlelerin vâr olma mücadelesindeki son kritik aşamadır. Alın terinin son parçasına kadar yağmalanması, iktidar ve sermayenin vazgeçilmez hedefi olmuştur.

Bir yandan ekonomik kriz, bir yandan salgın hastalıklarla boğuşan yoksul halkımız zorlu zamanlarda dayanışma çemberinde tutulacağına darbe üstüne darbe yiyor. Emeğin kıdem tazminatına el konuluyor, esnek ve kısmi zamanlı çalıştırmalarla sigorta ve emeklilik hakları iptal ediliyor ve bütün bunları halkın seçtiği meclis yapıyor!

Aynı mecliste 2021 bütçe görüşmelerinde 104 milyar liralık yatırıma karşı 180 milyar liraya ulaşan faiz ödemesinin planlandığını da göz önünde bulundurursak sermayeye aktarılan kaynakların boyutlarını, bu kaynağın da halktan çalındığı gerçeğini daha çarpıcı bir şekilde görmüş oluruz!

Böylece egemen siyasetin halkın değil egemenlerin, müstekbirlerin, sermaye sahiplerinin yanında olduğu bir kez daha ortaya çıkmış bulunuyor!

Açık zulüm olan bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir! Şimdiye kadarki binlerce torba yasayla emek düşmanlığı yapan uzun AKP iktidarının günahları alabildiğine birikmiştir, sermaye seviciliği ve işçi düşmanlığı ayyuka çıkmıştır!

Bütün herkes bilmelidir ki bu günah düzenine karşı adaletin yanında mücadele edeceğiz, soygun ve sömürü düzenine, yağma ve talan politikalarına karşı koyup emeği ve emekçileri savunacağız!

Her zaman ve her yerde alın teri düşmanlığının hesabını soracağız!

İnanıyoruz ki Âlemlerin Rabbinin hesabı çok daha çetin olacaktır!

 

EĞİTİM İLKE-SEN             SAĞLIK İLKE-SEN             TOKAD ÖZGÜR                 YAZARLAR BİRLİĞİ

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın