Bugün Kur’an’ın Küresel Mesajları Nelerdir?

 

TOKAD Niksar Temsilciliğinde bayan seminerlerinde Zehra Uçma, İhsan Eliaçık’ın “Mülk Yazıları” kitabını tartıştı.

Tevhid, sömürüye karşıdır

Hud Peygamberin halkı olan Ad kavminin, yeryüzünde büyüklük taslamasıyla, yağma talan ve işgalleriyle ünlü olduğunu hatırlatan Zehra Uçma, “Ahkaf,  Kur’an’da bir surenin ismi. Kum tepeleri demektir. Eğer siz siyasi olarak toplumdan ayrı ve onların tepesinde güç tepeleri(odakları)oluşturursanız, topluma oradan bakarsanız, kendinizi toplumla eşit ve aynı hizada görmezseniz, daima üstte, tepede olmanız gerektiğine inanırsınız.” dedi.

Ekonomik olarak altından, gümüşten, paradan, servetten ‘mal mülk tepeleri’ oluşturulduğunu, kat kat binalar, gökdelenler dikildiğini belirten Uçma, sözlerini

“İşte bunlar kum tepeleridir, siz de bir kum tepesi sakinisiniz demektir.

Burjuvazi burç kökünden gelir. Burçlarda/şatolarda/villalarda oturanlar demektir. Kum tepelerinde otururlar ve tepelerden inip kumlara karışmak istemezler.

Tevhid varsa böyle tepeler oluşturulmayacak, oluşmuşsa bu tepeler eritilecek, bütüne yayılacak. Zekat, infak sadaka vs. bunun için var.” diye sürdürdü.

Yeni Sınıfın İdeolojisi

“Şimdi yükselen trend veya yeni sınıfın ideolojisi kariyerizm ve konformizmdir! Ortak özellikleri de şunlardır: Paraya taparlar, kariyeri yüceltirler, konfora bayılırlar.” diyen Zehra Uçma, “Kur’an’da kariyerizm ve konformizme tekabül edecek kavramlar “mele” ve “mütref” tir. Mele ve mütref her toplumda görülen kadim bir tipolojidir. Bunlara örnek olarak Kur-an’da Karun kıssası ve Nemrut kıssası örnek verilebilir. Kişi önce mal zengini (mustağni) oluyor, sonra bununla büyüklük kompleksine kapılıyor (müstekbir).Bunlardan kaynaklanan kendinden menkul bir hakla ötekiyle “hegemonik” ilişkiye girmeye kalkışıyor. İşte buna tuğyan/tağut olmak deniyor.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Bir Milyar İnsan Hangi Suçundan Dolayı Aç?

“Yeryüzünde 1 milyar insan aç dolaşıyor, öte yandan bir adam tek başına bir kıtanın açlık sorununu çözecek servete sahip. Demek ki Kur’an ilk 23 surede, 14 asır önce o günün 9 büyük mülk sahibi kabile ağasını eleştirerek işe başladığı gibi bugün olsa Türkiye’nin en zengin 9 büyük ailesini ve aynı şekilde yeryüzünün 9 büyük mülk sahibini eleştirerek, küresel çapta “ilk mesajlar” başlayacaktı.” diye değerlendirmelerde bulunan Zehra Uçma,   “Bunlara sorsan önceki çağlarda olduğu gibi “Mallarımız üzerinde dilediğimiz gibi hareket edemeyeceğimizi sana namazın mı emrediyor ey Şuayb? (Hud:87) diyecekler ve “Zenginliği kendi aralarında dönüp dolaşan bir devlete”(Haşr:4) dönüştürdükleri için onu korumak adına her yola başvuracaklardır.” diye konuştu.

Seminer soru cevap bölümüyle sona erdi.

Haber: Hülya Mayda

zehra_2

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın