Kur’an’ı Doğru Anlamak Mücadele İçinde Mümkündür

Derneğimizin Niksar temsilciliğinde 2011-2012 dönemi seminerleri Hilal ÇETİN tarafından sunulan “Kur’an’ı Doğru Anlamak” başlıklı seminerle başladı.

Hilal Çetin, konuşmasının başlangıcında seminerlerine neden Kur’an konusu ile başladıklarını anlattı. Tarih boyunca tüm ilahi vahiylerde meydana gelen tahrifatın metin olarak olmasa bile mesaj olarak son vahyin de başına geldiğini belirten Çetin, sözü edilen bu tahrifatın ancak Kur’an’ın doğru bir şekilde anlaşılmasıyla giderilebileceğini ifade etti.

Daha sonra “Hayatın amacı nedir?”, “İnsan niçin yaratılmıştır?”, “İnsan vahye neden ihtiyaç duyar?” gibi soruları ayetlerle cevaplayan Çetin; “Kur’an nedir? Kur’an kendisini nasıl tanımlar?”, “Kur’an niçin indirilmiştir?”, “Kur’an’ı okuma biçimleri”, “Kur’an’ı nasıl okumalıyız?”, “Kur’an’a geleneksel ve modern yaklaşımlar” gibi konular üzerinde genel değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasının son bölümünde ise Kur’an’ın bireysel ve toplumsal değişim yasalarına uygun olarak tek seferde ve yazılı bir metin olarak değil tedricen/aşamalı olarak nazil olduğu, İslami çalışmalarımızda tedriciliğin doğru okunmasının gerekliliği üzerinde duran Çetin, Kur’an çalışmalarının hayattan kopuk teorik tartışmalar düzleminde değil, doğrudan bireysel ve toplumsal ıslahı hedefleyen, yeryüzündeki haksızlık ve zulumatın ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir perspektifle yapılması gerektiğini belirtti.

Bu anlamda Kur’an’ı doğru anlamanın ancak İslami mücadeleye katılmakla mümkün olabileceğini vurgulayan Çetin, temel kaynağımız Kur’an rehberliğinde yürütülecek bir mücadele ile ancak Kur’an’ın amacının gerçekleştirilebileceğini belirterek konuşmasını tamamladı.

Haber: İlyas Çetin

2 yorum

Bir yanıt bırakın