Sönmez: “Yoksulluğu Doğuran Şartlara Karşı Mücadele Edilmeli”

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Av. Gülden Sönmez TOKAD Niksar Temsilciliğinde “İHH Çalışmaları ve Van Depremi” konulu bir seminer verdi.

Konuşmasına toplumsal dayanışmanın önemini belirterek başlayan Sönmez, Van depreminde olduğu gibi dünyanın dört bir tarafındaki mağdur insanlara yardım eli uzatmamızın İslami ve insani sorumluluğumuzun gereği olduğunu ifade etti. Daha verimli çalışmalar yürütebilmek için bireysel çabaların yeterli olmayacağını, teşkilatlı faaliyetlerle daha etkili sonuçlar elde edilebileceğini belirten Sönmez, daha sonra İHH İnsani Yardım Vakfı’nın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye’de ve dünyada bir çok önemli projeyi gerçekleştirdiklerini söyleyen Sönmez, doğal afet bölgelerine yapılan yardım faaliyetlerinden, yetimlere sponsor aile projelerine, Afrika’daki su kuyusu projelerinden, dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen kurban organizasyonlarına kadar onlarca farklı projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

Bununla birlikte yoksul insanlara yardım eli uzatmanın erdemli bir tavır olduğunu, ancak yoksulluğu doğuran şartları ortadan kaldırmak için mücadele etmenin daha önemli olduğunu vurguladı. Yeryüzünde açlık, sefalet ve yoksulluğun asıl sorumlusu emperyalizme ve kapitalizme karşı küresel ölçekte bir direniş iradesinin yaygınlaştırılması ile yoksulluğun ortadan kaldırılabileceğini belirtti. Bu anlamda Gazze ablukasını yarmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisinin, sadece Gazze’deki insanlara yardım götürmeyi amaçlamadığı, bununla birlikte yeryüzünün farklı bölgelerinden bir araya gelen insanların zulme ve haksızlığa karşı gerçekleştirdikleri ortak bir vicdani tepki olduğunu söyledi.

Son olarak Van depreminden sonra yapılan şovenist açıklamaların hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini, Müslümanlar olarak ırkçı yaklaşımları reddetmemiz gerektiğini söyleyen Sönmez, toplumsal sorumluluklarımızı sadece kriz anlarında değil, hayatın her aşamasında yerine getirmemiz gerektiğini söyleyerek konuşmasını tamamladı. Sönmez konuşmasından sonra dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın