8 Mart Dünya Kadınlar Günü; Ezilmekten Direnişe!

Dernek adına Ayşe YILMAZ’ın yaptığı açıklamada 8 Martın emekçi, ezilen kadınların günü olduğu, 8 Mart 1857’de ABD’de bir fabrikada greve giden çok sayıda kadının baskı ve kuşatma sonucu can vermesinin yıl dönümü olduğu, dolayısıyla bugün kapitalizmin bir tüketim ve sömürü fırsatı olarak kullandığı 8 Martın aslî haliyle anlaşılması gerektiği belirtildi.

Basın açıklamasında başörtüleriyle okullarına alınmayan genç kızlardan, işyerlerinde başörtüleriyle çalıştırılmayan kamu emekçilerine, yoksulluk nedeniyle kundaktaki bebeleriyle fındığa, pamuğa gitmek zorunda kalan Kürt analarına, asgari ücretin bile ancak yarısına çalıştırılan genç kızlardan tecavüz ve cinayetlere kurban giden sahipsiz kadınlara kadar çok sayıda nedenle kadınların ezildiği belirtilirken bu acılardan kurtulmanın tek yolunun adalet ve özgürlük için birlikte mücadele etmekten geçtiği vurgulandı. 

Basın açıklamasının tam metni aşağıdadır:

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ; EZİLMEKTEN DİRENİŞE!

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü…

Kadınlar gününe yüklenen anlam öyle değişti ki, hayatın gerçeklerinden kopuk, sadece kapitalist hırs ve çıkarların gerçekleştirildiği bir gün olarak kabul ediliyor.

Anneler, babalar ya da sevgililer günü diyerek tüketimi körüklemek, bütün sevgileri sömürmekte ustalaştılar, kadınlar gününü de aynı şekilde kapitalist hırsları için kullanıyorlar.

Oysa bugün kadınların, emekçi ve ezilen kadınların günü…

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları talebiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.

İşte 8 Mart böylesi bir acının yıl dönümüdür.

Acımasız çalışma koşullarının, sınırsız sömürünün yaktığı kadınları selamlama günüdür.

8 Martı ancak kapitalizmin dönüştürücü gücüne teslim olmadan anlayabiliriz.

Kadını ezen, sömüren kapitalizm, yarattığı acıları gizliyor, kadını erkeğiyle yeni çıkar alanları var etmenin hesaplarını yapıyor.

Bugün kadınlar egemenler, zalimler, kapitalist güçler tarafından daha yoğun bir şekilde ezilip sömürülüyor.

Şimdi herkesin 8 Mart dünya kadınlar gününü kutlayalım…

Mağaza tezgâhlarında asgari ücretin yarısına ve günde on iki saat çalıştırılan genç kızların 8 Mart dünya kadınlar günü kutlu olsun!

Başörtülü oldukları için okullarına alınmayan genç kızların 8 Mart dünya kadınlar günü kutlu olsun!

İş yerlerinde başörtüleriyle çalışamayan binlerce başörtülü öğretmenin, hemşirenin, memurun 8 Mart dünya kadınlar günü kutlu olsun!

Fabrikalarda asgari ücret köleliğine, her türlü sosyal güvencesizliğe mahkûm olarak çalışmak zorunda kalan, gecekonduları yıkılan yoksul kadınların 8 Mart dünya kadınlar günü kutlu olsun!

Başörtülü oldukları için orduevlerine, askere giden oğullarının törenlerine alınmayan anaların 8 Mart dünya kadınlar günü kutlu olsun!

Yoksulluk, kirli savaş ve köy boşaltmalar yüzünden kundaktaki bebeleriyle fındığa, pamuğa gitmek zorunda kalan ırgat Kürt kadınlarının 8 Mart dünya kadınlar günü kutlu olsun!

İnkâr ve asimilasyon politikalarının kör dövüşünde fidanlarını yitiren Türk ve Kürt analarının 8 Mart dünya kadınlar günü kutlu olsun!

Gazze’de, Kudüs’te, Bağdat’ta, Kandehar’da, Keşmir’de evlatlarını işgalcilere kurban veren ümmetin analarının 8 Mart dünya kadınlar günü kutlu olsun!

Haiti’den Afrika’ya açlığın belini büktüğü, yaşamı eziyete çevirdiği coğrafyaların kadınlarının 8 Mart dünya kadınlar günü kutlu olsun!

Kapitalizmin türlü hilelerle tüketimin ağına çekmeye çalıştığı kadınların 8 Mart dünya kadınlar günü kutlu olsun!

Karnında taşırken başlayıp altı yaşına kadar kendi diliyle sevdiği bebeğini kendi dilinde okutamayan farklı etnik kimliklerdeki annelerin 8 Mart dünya kadınlar günü kutlu olsun!

Tecavüze, her türlü saldırıya uğrayarak katledilen kadınlarımızın 8 Mart dünya kadınlar günü kutlu olsun!

Tarlalarında erkekleriyle alın teri döküp de emeği çalınan, çalıştığının karşılığını sofrasına, çocuklarının kursağına götüremeyen çilekeş Anadolu kadınlarının 8 Mart dünya kadınlar günü kutlu olsun!

Evet, içimizi burkan, göğsümüzü daraltan bunca acıyla karşılıyoruz 8 Mart dünya kadınlar gününü.

Bugün bütün bu acılardan elbette bir sonuç çıkarıyoruz.

Acılarımız, saydığımız ve sayamadığımız bunca zorbalık biz karşı koymazsak devam edecektir. Bunun bilincindeyiz.

İşte bu bilinçle özgürlük ve adalet temelinde kadın erkek bütün duyarlı insanları mücadeleye davete diyoruz.

Biliyoruz ki adaletin yılmaz direnişçisi olmadan güneşli güzel günlere ulaşamayacağız!

8 Mart dünya kadınlar gününde bu bilincin yaygınlık kazanmasını umut ediyor, bütün ezilen kadınların yanında olduğumuzu ilan ediyoruz!

TOKAD

(Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği) adına

 Yönetim Kurulu  Üyesi Ayşe YILMAZ

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın