Tokat’ta 1 Mayıs: “Kölelere Özgürlük!”

Tokat’ta 1 Mayıs vesilesiyle yapılan eylemde TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen “Yeryüzünü fesada verenlere karşı mazlumların, mustazafların, çaresiz ve yoksulların yanında olduğumuzu ilan etmek için meydanlardayız.” mesajı verdi. Özgür Eğitim-Sen Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Örs, yaptığı açıklamada “1 Mayıs dünyanın her yerinde vicdanı, adalet ve özgürlük çağrılarının yükseltildiği bir gündür.  Bu günde biz de küresel sistemin hayatın her alanı kuşatıp, kapitalizmi tek ekonomi ve yaşam biçimi gibi dayatmasına karşı birlikte direnme çağrımızı yinelemek için meydanlardayız. Adil ve özgür bir gelecek için insanları faiz, kredi, borç ve sonsuz bir tüketim hırsıyla kuşatan egemen sisteme karşı birlikte karşı durmalıyız.” dedi. Ahmet Örs’ün konuşmasının ardından TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen adına ortak basın açıklamasını Özgür Eğitim-Sen Tokat Temsilcisi Beytullah Önce okudu. Önce, “Şunu açıkça söyleyebiliriz ki dostlar, kölelik bitmedi! Bugün kölelik 600 liranın altında verilen asgari ücretle, sosyal güvencesi olmayan işçilerle, kriz bahaneleri ve işten atma tehditleriyle günde 12 saat çalıştırmayla, çaresizlikleri kullanılarak faiz ve kredi zincirleriyle tutsak edilen milyonlarca düşük gelirliyle, batan esnafla ve kapitalist eğitim politikaları sonucu kurslara para yetiştirmeye çalışan ve borçları yüzünden intihar eden öğrencilerle devam ediyor!” dedi.

Zalimler için hepimiz köleyiz!

Özgür Eğitim-Sen Tokat Temsilcisi Beytullah Önce, açıklamanın devamında “Kölelik sadece bedenlerimizin tutsak edilerek forsalara dönüştürülmesi değildir. Zalim sistemler Allah’ın özgür bireyler olarak yarattığı kullarının zihinlerini de tutsak ederek sınırsız köleliği var etmek istiyorlar. Resmi ideolojinin tutsağı edilmek istenen kuşaklardan istenen itaatkâr köleler olmalarıdır! Kimlikleri, dilleri, inançları  yasaklanan Ceylanlar, Ecenurlar, Berivanlar, Uğurlar, Mizginler, Sonerler, Aynur Tezcanlar zalim düzenler için sadece bir köledir ve ancak köle kadar değerleri olabilir! Katsayı adaletsizliği ile gelecekleri karartılmak istenen başta imam-hatip liseliler olmak üzere meslek lisesi öğrencileri egemenler için köledir! Üniversite kapılarından kovulan, okullarına alınmayan başörtülü kızlar zalimler için köledir! Farklı dini ve etnik kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa tabi tutulan, yurtlarından çıkarılan insanlar zalim düzenler için sadece bir köledir ve hiçbir hakları yoktur!” dedi  ve “Allah, Beled suresinde “kölelere özgürlük” çağrısında bulunuyor. “Başka ve özgür bir dünyanın” vahyin çağrısıyla mümkün olabileceğini söylüyoruz. Bir bütün hâlinde karşımıza dikilen sorunları, dayatmaları, köleleştirmeleri birlikte kavramak gerekir. İşte ancak o zaman insanlığı ezen, aşağılayan, sömürenlere karşı esaslı birliktelikler oluşturabiliriz. Ancak o zaman esaslı bir mücadele hattı inşa edebiliriz. İşte o zaman halkın iradesini yok sayan darbecilerle, yargı dayatmalarıyla, askeri vesayetçilerle hesaplaşabiliriz!” çağrısı yaptı.

Küresel kapitalizme, küresel intifada!

“Asgari Ücret Köleliktir” ve Beled Suresi 13. Ayetindeki “Kölelere Özgürlük!” mesajının  pankart olarak açıldığı eylemde “Küresel kapitalizme, küresel intifada!”, “Ekonomik sömürü düzenine hayır!”,  “4/C yasası kölelik düzeni!”, “Asgari ücret azami köleliktir!”, “Ece Nur neden sürgün?”, “Ceylan Önkol neden öldürüldü?” gibi dövizler taşındı. “Emekçiler köleniz olmayacak”, “Kahrolsun emperyalist kafirler”, “Sömürüye karşı omuz omuza”, “İnanca saygı düşünceye özgürlük”, “Uyan, diren, özgürleş!” sloganları atıldı. Tekbirlerle son bulan eylemde “1 Mayıs’ı emeğin, özgürlük taleplerinin  haykırış günü olmaktan çıkarıp statükoya eklemleyecek adımların önemli bir kırılmaya yol açacağını dikkat çekerek, bu durumun hak ve adalet mücadelesinin yönünü saptıracağını da ayrıca hatırlatmak isteriz. “Birlikte Direnecek” bir iradeyi ortaya koyacak cesur adımlar hepimizi özgürleştirecek, köleliğe son verecektir.” denildi.

Eylem TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen mensuplarının diğer sendika ve kitle örgütleriyle ortak düzenlenen yürüyüşe destek vermek üzere yapılan çağrıyla son buldu. TOKAD ve Özgür Eğitim-Sen mensupları ardından diğer sendika ve kitle örgütleriyle birlikte yapılan 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın