Hz. Peygamber’in Konumu ve İçtihatları

TOKAD’ın bu haftaki seminerini Hz. Peygamber’in konumu ve örnekliği konusuyla Özgür-Der Çorum Şube Başkanı Bülent Gökgöz sundu.

Gökgöz, Kur’ânî temellerinden hareketle Hz. Peygamber’in konumunu, vahyin hayata aktarımındaki rolünü ayetler ve pratik örneklikler eşliğinde anlattı. Hz. Peygamber’in içtihatları üzerinde duran Gökgöz, gaybî alanlarda herhangi bir içtihadın sözkonusu olamayacağını, fiiliyatla ilgili itihatlarının mutlaka bir Kur’ânî temele dayanması gerektiğini ifade etti.

Hz. Peygamber’in içtihatlarının bağlayıcılığı hususunda, illeti devam eden ve Kur’an’la onaylanan içtihatların bağlayıcı olduğunu bunun dışında beşerî ve dönemsel durumlarla ilgili içtihatlarının herhangi bir bağlayıcılığının olmadığını ancak bu içtihat çabalarının pratikteki açılım ve aşamalar bakımından örnek değerinin olduğunu belirtti.

Çokça tartışılan namaz, hac gibi ibadetleri bu çerçevede değerlendiren Gökgöz, bu ibadetlerin zaten devam edegelen bir forma sahip olduğunu Allah’ın onayını alan Peygaberî uygulamanın da mütevatir olarak günümüze kadar ulaştığını ve spekülasyonlara meydan bırakacak bir boşluğun oluşmadığını vurguladı.

Hz. Peygamber’in içtihatlarının bir kısmının ilahi tenkit aldığına işaret eden Bülent Gökgöz, önemli olanın içtihatlardaki usulü kavramak olduğunu ifade etti. Hz. Peygamber’in içtihatlarına sahabenin de değişik tepkiler verdiğini dile getiren Gökgöz, içtihatların temelinde yatan usûlî hikmetleri o dönemde de göremeyip şekillere takılan müslümanların bulunduğunu hatırlattı.

Seminerin bol örnek ve şemalarla desteklenmesi katılımcılar tarafından verimliliği artıran özellik olarak değerlendirildi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın