TOKAD: “Başörtüne Sahip Çık!”

TOKAD tarafından düzenlenen başörtüsü eyleminde tek çözümünün şartsız ve sınırsız özgürlükten geçtiği ifade edildi.

TOKAT – Toplumsal Dayanışma Derneği (TOKAD); başörtüsüne özgürlüğün şartsız ve sınırsız getirilmesi çağrısının yapıldığı bir eylem düzenledi. Geniş bir katılımla gerçekleşen eylemde, TOKAD başkan yardımcısı Neşe Gürer bir basın açıklaması okuyarak, “Çıkarlarını korumak için çırpınanların; topluma batılı ve laik hayat tarzlarını dayatma politikaları etkinliğini kaybediyor. Buna karşılık, halkımız; inandığı gibi ve özgürce yaşama hakkını daha yüksek sesle talep ediyor. Başörtüsü; bu toplumun yüzyıllardır yaşayan bir gerçeğidir. Başörtüsü; Allah’a teslimiyetin sembolü, İslam’ın toplumsal hayattaki apaçık tezahürüdür. İslami kimliğin ve Müslümanca yaşama kararlılığının ifadesidir. Ne var ki; İslam’ın varlığını, kendi varlıkları için tehdit olarak görenler; yıllardır başörtüsü yasağı gibi uygulamalarla Müslümanlara zulmetmektedir. Kendi beşeri ideolojilerine teslim olmayan toplumu; hukuksuz yasaklarla baskı altında tutmaktadır,” dedi.

Yasakçıların “irtica, gericilik, ortaçağ karanlığı, türban, sıkmabaş, bez parçası” gibi ithamlarla aslında İslam’a saldırdıklarının ifade edildiği basın açıklamasında Gürer, sadece kampüsle sınırlı ve hizmet alan-hizmet veren ayrımına dayanan bir serbestliğin, başörtüsü sorununun çözümü gibi sunulmasına razı olmadıklarını belirtti. Basın açıklaması şöyle son buldu: “Müslümanlar için İslam bir bütündür. Özel, bireysel ya da kamusal alan gibi ayrımlara tabi tutulamaz. Müslümanlar hizmet alırken de, hizmet verirken de Allah’ın kuludur. Unutulmamalıdır ki Allah, kamusal alanın da Rabb’idir! İnandığımız gibi yaşamamıza; namazımıza ya da örtümüze engel olanlara karşı tevhid, adalet ve özgürlük mücadelemiz hiç bitmeyecektir… Baskı ve yasaklara karşı dayanışma bilinciyle tavır almaya devam edeceğimizi kamuoyuna bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.”

Eylemde, başörtüsü direnişçileri Macide Göç Türkmen ve Özlem Hicran Özyurt’un resimlerinin de yer aldığı “Başörtüsü Allah’ın emri, Müslüman kadının kimliğidir” ve “Başörtüsüne şartsız, sınırsız özgürlük” yazılı pankartlar açıldı. “Kamusal alan, hizmet alan; başka yalan?”, “Başörtüsüne kayıtsız, şartsız özgürlük!”, “Allah’ın emirleri sınırlandırılamaz”, “Örtüne, inancına sahip çık!” yazılı dövizler taşıyan TOKAD mensupları, eylem boyunca “Başörtüsü Allah’ın emridir”, “Yasakçılar halka hesap verecek,” “Hırsız rektör istemiyoruz”, “Yaşasın başörtüsü mücadelemiz” sloganları attılar.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın